Chvalská tvrz17

Chlumčany16

 

Renovace T 12 (1929) - I. kapitola - kontrola stavu

V roce 2009 se majitel Tatry 12 seznámil s kolegou Tatrovákem, majitelem T57A a čtyřdveřové Tatry 54, panem Richard H. ze Severních Čech. Richard spolu s tatínekm renovovali oba vozy sami a projevili přitom mimořádný cit pro autenticitu a respekt k práci našich předků. A tak slovo dalo slovo a majitel T12 se domluvil s Richardem, že spolu vůz zrenovují.

Majitel po těch třicet let, co auto stálo v dřevěné kůlně, nelenil a nashromáždil množství původních dílů, některé nechal již opravit, některé opravil sám, některé koupil po renovaci. Potom to vypuklo: Majitel převezl polorozebrané auto k renovaci a společně ho pak dostrkali do garáže, kde stráví vedle dvou pěkných tatrovek nyní možná rok, možná rok a půl...

První společná obhlídka vozu potvrdila, že jde o čtyřdveřovou limuzínu s hliníkem potaženou střechou, zkrátka typ vozu, který je poměrně vzácný. Ukázalo se však záhy, že vůz patrně prošel v poválečném období přestavbou, při které byly původní dveře vozu vyměněny za jiné, z jiného čtyřdveřového vozu neznámé značky. Dveře na majitele vždy působily zvláštním dojmem - jako by byly modernější než zbytek karoserie, ale nechtělo se mu věřit, že by někdo vůz před lety takto upravoval. Postupně se ukázalo, že dveře byly zužovány a některé sloupky karoserie vyměněny, aby tomu vyhovovaly. Někdo vyměnil levý přední sloupek, vsadil kus nového dřeva do levého horního podélníku a odsekal  horní výběžky na předních sloupcích, aby mohl na okno umístit zpevňující rám. Po tomto zásahu se okno už nedalo vyklápět a nebylo dělené, ale z jednoho kusu.

Richard prošel celou karoserii velmi podrobně a hlásil: "Bohužel vás moc nepotěším. V rámci pořizování fotek jsem provedl zevrubnou prohlídku výdřevy v dobrém světle a ze všech stran (aspoň tam, kde je odkryté čalounění). Bohužel jsem zjistil velmi vážné narušení celého pravého horního podelníku (trámku nade dveřmi). V zadní části tohoto podélníku čalounění stropu drží jen na uvolněné části asi o 10 mm níže než by mělo a je možno s tímto kusem trámku pohybovat nahoru a dolu. Viditelně shnilá část dosahuje až téměř k B sloupku. Vnější část trámku už byla v minulosti nahrazena novým kusem, ale zřejmě ne příliš důsledně (vše je rozvolněné). V přední části (mezi A a B sloupkem) je podelník také poškozený, ale bez sundání stropu nelze určit, jak rozsáhlé poškození je. Na pravé straně je situace lepší, přesto je trámek i zde kousek od C sloupku hodně narušen hloubkovou hnilobou.
Dalším problémem jsou  A a C sloupky. Původní sloupky někdo zřejmě odshora až dolů rozřízl přibližně napůl a vnější části nahradil novým, u A sloupů dokonce měkkým dřevem. Toto bylo provedeno zřejmě v souvislosti s výměnou dveří.
Zadní sloupky by teoreticky mohly zůstat v tomto stavu, ale měkké dřevo na předních se mi moc nelíbí. Buď se mohou udělat celé sloupky nebo aspoň to měkké dřevo nahradit jasanem.
Z celkového pohledu nepatrným problémem je přepážka pod čelním sklem v levé části silně napadena dosud aktivním dřevokazným hmyzem (větší otvory než červotoč). Bude nutno nahradit levou část, případně celou tuto příčku.
Vyplývá z toho tedy nutnost sundat čalounění stropu, úplně celé, aby bylo možno pravý podélník vzadu opravit a levý vyměnit za nový. Bez sundání čalounění nejde tato oprava rozumně provést. Samotný potah stropu by ale sundáním nemusel utrpět a mělo by být možno ho dát zpět (bude-li si to majitel přát)." Majitel by si to přál; chtěl by však auto v co nejpůvodnějším stavu s tím, že se jeho části opraví, nikoli vymění za nové.  (7/2010)

 

Stav na počátku prací
Stav na počátku prací
Stav na počátku prací
Stav na počátku prací
Stav na počátku prací
Stav na počátku prací
Stav na počátku prací
Stav na počátku prací
Stav na počátku prací
Stav na počátku prací