Chvalská tvrz17

Chlumčany16

INFORMACE z našich schůzí

 

ČERVENEC 2022

Vážení tatrováci, s hlubokou lítostí Vám oznamuji smutnou zprávu, že nás 4.7.2022 po krátké těžké nemoci opustila paní Irenka Koulová, partnerka ing. Penížka, účastnice mnoha našich akcí. Často si na ni vzpomeneme.

Za TVCC Praha Jan Klokočník

 

ČERVEN 2022

O víkendu 10. až 12. června uspořádal Pražský Tatra VCC pro své členy výlet - tentokrát do Východních Čech, do Velkého Oseku u Kolína. Bohatě zúčastnění členové i hosté se sjeli v pohostinném motelu, odkud vyráželi na krásná místa po okolí. Například řepařská drážka s parní mašinou byla úžasná, stejně jako muzeum veteránů v Radovesnici. Fotografie z akce poslouží jako podklad pro klubový kalendář 2022, část fotografií nabízíme v sekci Z akcí našeho klubu.

 

ZÁŘÍ 2.9. 2020

Schůze proběhla uvnitř restaurace Smíchoffská pivnice - členové si vyměnili zážitky z prázdninových měsíců. Přednáška se nekonala. Kalendář klubu připravuje T. Veitz, v době schůze byl kalendář právě u grafika. Fotografií by nakonec měl být dostatek.

 

ČERVEN 2020

Schůze klubu se nekonala, zrušen byl i klubový výlet vozidly.

 

KVĚTEN 6.5.2020

Schůze klubu se z důvodu nouzového stavu nekonala.

 

DUBEN 1.4.2020

Schůze se nekonala v důsledku nouzového stavu a zákazu schromažďování.

Předseda klubu mailem informoval, že letošní klubový výlet se nebude konat. Během nouzového stavu nelze organizační věci dotáhnout do finále a není ani jisté, že by se v červnu setkání mohlo - bylo dovoleno - uskutečnit. Zatím jen doufáme, že v červnu proběhne klubová schůze, na které se poradíme, co dál.

Členům, kteří si doobjednali klubová trička, potvrzuji, že je již máme připravená, včetně objednaných triček pro děti. Předseda se ptal, zda by nebylo možné vyrobit i klubové čepičky, basebalového typu. Zjišřtoval jsem to, ano, je to možné.  mohly by být v modré barvě jako naše trička s vyšitým vzorem nad čelem. Vešel by se tam ovšem vždy jen jeden vzor - buď klubový znak nebo silueta žehličky. Kdo byste měli zájem, napište předsedovi klubu.

Všem hodně zdraví!

BŘEZEN 4.3.2020

Na schůzi přišel zástupce pojišťovny Kooperativa, aby zkonzultoval s námi, s veteránisty, zamýšlený nový typ havarijního pojištění speciálně ušitého pro veterány. Po představení se rozběhla široká diskuse o rizicích pro po pojištěné i pro pojišťovnu, o ceně a systému sledování pojištěného vozidla. Kooperativa by ráda rozběhla pojištění již během prvního pololetí tr. Až bude projekt finální zástupce pojišťovny slíbil znovu přijít a odprezentovat ho.

 

ÚNOR 5.2.2020

Schůze proběhla ve středu 5.2.2020 v 18 hod na tradičním místě Sklepní pivnice Smíchoff (roh ulic Moulíkova a Nádražní, Praha 5). Na schůzi jsme se mohli přihlásit ke společné návštěvě v muzeu Tatry 111 v Dobříči - následující neděli 9.2.2020. Účast byla bohatá a k plné spokojenosti zúčastěných. Na schůzi se probírala provozní témata, diskutovalo se úspěšné návštěvě NTM k výročí Jawy.

 

LEDEN 8.1. 2020

Předseda J. Klokočník informoval o školení ohledně testování, registrace a provozu historických vozidel. Výsledky testování a protokolů jsou v online systému, takže každý policista ihned vidí, zda vozidlo s V číslem má platné doklady. Důležitá poznámka: pokud byste měli historický přívěs s V číslem, nelze ho připojit a táhnout vozidlem s bílými čísli. Přednášku držel Ing. Penížek o závodech Paříž - Madrid v květnu 1903. Francouzský automobilový klub přišel tehdy s nápadem třídenního závodu z Paříže do Madridu. 1403 kilometrů, většina po cestách, na něž kola automobilu doposud nevjela.

Vedení klubu připravilo společnou návštěvu NTM, expozice 100 let závodních motocylů a speciálů JAWA. Sejdeme se 23.1. v 16 hod u budovy NTM.

Dotaz z publika: zda by byl zájem navštívit soukromé muzeum vozů Tatra 111 a dalších nákladních typů. Kolega zjistí podmínky a možné termíny.

 

PROSINEC 4.12.2019

Přednášku měli otec a syn Veitzovi o Japonsku, které letos společně navštívili. Kromě zajímavých informací o zemi, státu, zřízení a organizaci života v zemi jsme dozvěděli i o muzeu Toyoty. Japonsko je 4,2 x větší než Česko, ale má 12x více obyvatel. V hlavním městě Tokiu je hustota obyvatel 48 000 osob na 1km2. Naši kolegové bydleli v Nagoji a navštívili nagojský hrad ze 13. století, který před časem vyhořel a byl kompletně restaurován.

Lednová schůze by vycházela na Nový Rok, což je pro klubový večer nevhodné datum, proto se sejdeme až 8.1. 2020 na obyvklém místě v Pivnici Smíchoff.

 

LISTOPAD 6.11. 2019

Předseda klubu ing. klokočník informoval rámcově o místě konání Tatravýletu 2020 - tentokrát do Východních Čech, na Kolínsko. Přednášku měl Michal Hekrdla o účasti nákladních vozů Tatra na Rallye Dakar od počátků v 80.letech.

 

KVĚTEN/DUBEN 24.4.2019

Vzhledem ke květnovému datu schůze, které by vycházelo na státní svátek 1.5. jsme se rozhodli sejít se už 24.4.

Na schůzi přenisel ing. Penížek ukázat rozlomený klikový hřídel ze své závodní Tatry 52, který byl prasklý mezi 3. a 4. válcem, což je prý typické místo prasklin, kde jsou kmity a torze největší. Klika je hodně proděravělá vrty k rozvodu mazacícho oleje, a tak její odolnost je snížená. Dále přinesl ukázat unikátní řešení děleného válce a hlavy na T52, což bylo řešení, které nedělala originálně Tatra, ale strojírenská firma z Rumburka.

Dále ing. Penížek vyprávěl o svém trápení s první Tatrou 12 po jejím zakoupení v 70.letech, kdy motor šel nepravidelně, chvíli dobře, chvíli na jedene válec a nemohli na to přijít. Nakonec se ukázalo, že je to způsobeno vadným kondenzátorem, montovaly se prý dva typy - slídový a svitkový. Slídový je prý i po letech kvalitní, svitkový zlobí. Při práci na magnetu a vysunutí kotvy je nutné spojit poly permanentního U magnetu, aby se neoslaboval. Nejlépe plechem nebo ocelovou stahovací truhlářskou svorkou.

DUBEN  3.4. 2019

Na dubnové schůzi přednesl přednášku o značce Lancia ing. Penížek.

 

BŘEZEN 6.3. 2019

Přednášku držel ing. Penížek o historii značky Masseratti. Diskuse na schůzi vedla k rozhodnutí, že se budeme snažit přednášky obohatit o technické postupy renovací, budeme o těchto postupech diskutovat. Mladá sekce  krátce informovala o klubovém výletu k Měřínu, některé informace zůstávají jako tajemství, které nás má příjemně překvapit.

 

ÚNOR 6.2. 2019

Přednášku měl ing.Penížek o zajímavém závodním voze Ballot s výrobním číslem 1006.  Tento vůz v roce 1921 na Velké ceně Itálie vyhrál. (V tomto roce Saša Kolowrat skončil v závodě na voze AutoUnion až desátý.) Po první světové válce se firma Ballot začala věnovat sportovním vozům. Konstruktér Henri během války pracoval  na projektu čtyřventilového motoru s půlkulatým spalovacím prostorem. První testovací závodní jízdy proběhly už v roce 2019 v USA na Indy. Řadový 8 válec, 65x112mm, 2973ccm, 108ks, 3800 otáček, Ballot měl dva vačkové hřídele v hlavě a výkon 108 KS. Hlavním jezdcem stáje byl Jules Goux, úspěšný muž za volantem, který jako jeden z mála závodníků své doby zemřel nikoli na trati, ale až ve vysokém věku.

 

LEDEN 9.1.2019

Držíme palce našim dvěma kamarádům, kteří v poslední době onemocněli - Jirkovi Holubovi a René Bergerovi! Brzy zpátky za volant, kolegové!

Ing. Penižek pokračoval v přednášce o Saschovi Kolowratovi, známém českém šlechtici a závodníkovi na motocyklech a později automobilech. V roce 1908 na prvním závodu Zbraslav-Jiloviste kvůli váhovému limitu měl za spolujezdce 11leteho synovce. Tuto metodu často používal a za spolujezdce si vybíral různé liliputány, jejichž jedinou povinnosti bylo z vozu během jízdy nevypadnout.
Za války byl u automobilní jednotky, pak byl převelen k natáčení zpravodajských filmů. Po válce se snažil obnovit automobilní závodění. Jezdil na Semeringu, ale už ne s L&K , ale s Wandererem. Sascha pak nechal Porscheho vyvinout u AustroDaimler již dole zmíněný ADS Sascha, 2xOHC, 35 koní, 600kg. Na Targa Florio ve 20.letech několikrát vyhráli kategorii. Vyhráli během pár měsíců 47 závodů. V roce 1923 např. Sascha přijel se svým civilním vozem na Zbraslav, kterou vyhrál a ještě týž večer s vozem odjel do Vídně, aby se druhý den oženil s ruskou kněžnou. Sascha byl pověrčivý, vozil s sebou pro štěstí sele, nebo po kapsách bramboru. Po havárii do hromady brambor, tuto bramborovou pověrčivost opustil. Zemřel na rakovinu slinivky 4. prosince 1927.
Pokladník žačal vybírat členský poplatek.

 

 

PROSINEC 5.12.2018

Předseda potvrdil, že Tatravýlet bude v roce 2019 v termínu 7. až 9.června.

Přednášku měl ing. Vl. Penížek o slavném Sašovi Kolowratovi, jednom z prvních motocyklových a automobilních závodníků a též filmovém podnikateli. Saša Kolowrat se narodil 29.1. 1886, v americkém New Jersey, protože jeho otec Leopold byl v USA ve vyhnanství, jelikož v zakázaném souboji zabil mladého soka. Otec byl nakonec omilostněn a mohl se vrátit. Syn Saša dostal k 18. narozeninám motocykl, na kterém již závodil, v roce 1906 na voze Laurin Klement vyhrál první závod na Semeringu. 1908 závodil Saša na Zbraslavi s vozem Auto Union, závodění na motorce opustil pro svou korpuletnost. Po první světové válce, v roce 1919, byl v Americe, kde studoval postup výroby u Forda a výrobu amerických filmů. Saša v té době vyráběl ve své společnosti ročně i 16 filmů, natočil i nejdražší velkofilm své doby: Sodoma a Gomora. Ve 20.letech konstruuje vůz AustroDeimlerSascha o obsahu 1600ccm a upravuje pro závod motory, které pak dosahují až 50 KS.

Na schůzi přišel jako host možná náš budoucí kolega, pak Procházka, který má Tatru 12 z roku 1930. Vůz je v rodině už od prvopočátku. Není trápí majitele problém s odlomenými zuby na malém kole diferenciálu.

V lednu se sejdeme až 9.ledna!!!!

 

ČERVEN 6.6.2018

Na schůzi přišel nový člen, pan Ostrý. Má Tatru 11, kterou renovuje a s kolegy diskutoval problémy s kardanem a přenosem jeho hnací síly na diferenciál. Přednášku držel pan ing. Penížek - věnoval se automobilu Trekka. Šlo o levný poloterénní automobil vyráběný na Novém Zélandu v 60.letech z podvozkových dílů vozu Škoda Octávia dovážených v rozmontovaném stavu z Mladé Boleslavi. Vůz byl levný a poměrně obratný, stal se prvním vozem zkonstruovaným do určité míry na NZ. Dnes tam má svou specifickou sběratelskou hodnotu.

9. a 10. června proběhl výlet našeho Tatraklubu organizovaný "mladou sekcí".  Místem setkání a výchozím bodem pro cesty krajem byl penizion Pod sluncem v Třebízi, mj. v krásném to skanzenu zemědělského života v okolí Slaného.

 

KVĚTEN, 2.5. 2018

Ke klubovému výletu: Předseda J. Klokočník informoval, že zkontroluje příjezdovou trasu ke Třebízi u Slaného, aby nebylo nutné použít dálnici. V ubytovacím zařízení je uzavřený dvůr, kde budou auta v bezpečí. Předseda vyzval, aby co nejvíce účastníků přijelo už v pátek.

Ing.Jiří Holub držel přednášku na téma Osmičková data v historii Kopřivnice. Začal datem nejdůležitějším, rokem 1898, kdy byl v Kopřivnici vyroben první automobil President. President i vůz Instruktor (inspirační automobil zakoupený kopřivnickou továrnou) pak vyrazili na výstavu k 50.výročí panování Františka Josefa I. Cesta trvala 20 hodin s přestávkou na přenocování, průměrná rychlost vozů byla cca 17km/hod. President pobyl ve Vídni delší dobu, prošel různými úpravmi, až se nakonec vrátil do Čech jako technický exponát pražského muzea.

 

DUBEN 4.4. 2018

Schůze proběhla v salonku restaurace Smíchoff, kde točí Gambrinus a v nabídce je vietnamský jídelníček. Referát přednesl Jiří Holub na téma Jak jsme třikrát nekoupili Bugatku. Nejblíž k nákupu byl Jiří jako mimino v roce 1946, kdy se jeho rodičům naskytla možnost koupit z Fondu obnovy státu kabriolet Bugatti typ 57. Jirkovi rodiče nakonec z koupě rezignovali, protože měli doma Pragu Baby s malou spotřebou, zatímco Bugatka měla objem motoru 3,3 litry.

Předseda Honza Klokočník informoval o přípravách tatrováckého výletu. Ubytováni bychom byli v penziónu Pod sluncem v Třebízi u Slaného. Ve dvoře by měla být možnost parkovámí 20 automobilů, cena dvoulůžkového pokoje je 1400 Kč. Na příští schůzi se dozvíme víc o programu, který nás na výletě čeká.

ÚNOR  7.2. 2018

Sešli jsme se v nové restauraci Na Peróně, protože původní podnik při hotelu Akát je uzavřen. Nebyli jsme spokojeni se salonkem, byl tam hluk z okolí, takže jsme rezignovali na přednášku kolegy ing.Penížka. Volná diskuse nanesla téma našeho Tatra výletu a jeho termínu. Vedení klubu lpí na víkendu 9.-10. června, vše se ale blíže projedná na příštích schůzích. Výlet by snad měl směřovat na Kolínsko a jeho garanty budou Honza Klokočník spolu s H.Veitzem a P.Haškem. Členové klubu, kteří jsou testačními komisaři, absolvují školení o nových podmínkách testování a registrace HV. Na příští schůzi již budou o všem referovat.

LISTOPAD 1.11. 2017

Přednášku měl ing. Vl. Penížek o  značce Ferrari, která slaví letos 70 let od založení. V roce 1947 se objevil první závodní vůz tohoto jména, typ 125 S na Velké ceně (GP) Říma. Zde se můžete pokochat historií i současností značky: http://70.ferrari.com/en/legacy

ŘÍJEN 4.10.2017

Přednášku držel ing. Penížek o vlivu typu zalomení klikové hřídele na systémy zapalování. Speciálně jsme probrali způsob práce dvouválcového motoru T11/12 a motorů T57 a jejich odlišnost od moderního řešení zalomení klikového hřídele modelu T75. Obdrželi jsme praktické nákresové tabulky činnosti motorů a postupu zapalování u těchto různých typů zalomení klikové hřídele.

ZÁŘÍ  6.9. 2017

Na schůzi jsme probírali zážitky z léta, účasti kolegů na různých akcích. Padla mnohá doporučení na dobré akce, například na akci ve Velkých Popovicích.

ČERVEN  7.6. 2017

Již o tomto následujícím výkendu se sjedeme v obci Hrazany na společném klubovém výletu, později sem dodáme fotografie z akce.

KVĚTEN 3.5. 2017

Na schůzi jsme probírali poslední informace o našem Tatra výletu, upřesňovali jsme počty účastníků.

DUBEN 5.4. 2017

Na schůzi přednášel ing. V. Penížek o automobilech Franklin, diskutovaly se testace, ekodaň a převody vozidel. Kolegové pokračují v přípravách na klubový výlet v červnu.

BŘEZEN 1.3. 2017

Přednášku o motocyklech Premiér a kolech Eska v Chebu držel Honza Veitz. Diskutovali jsme technické kontroly automobilů s veteránskými značkami, jak to bude s měřením emisí veteránů a pod.

 

ÚNOR 1.2. 2017

Radek a Lukáš připravují červnový sraz TVCC Praha (9.-11.6.). Navštívíme v jejich režii obec Hrazany v okresu Příbram na pravém břehu Vltavy. V plánu je klasicky jedna kulturní a jedna technická zastávka. Ubytování bude ve dvoulůžkových pokojích s polopenzí s přislíbenou cenou 545Kč/osoba/noc.

Na únorové schůzi přednesl ing. J.Holub přednášku o vozech Ford a jejich srovnání s kopřivnickými vozy v úplných počátcích motorismu před první světovou válkou. (První vůz zkonstruoval H. Ford v roce 1896, měl obsah 1030ccm, President z Kopřivnice byl postaven jen o rok později 1897/8.) Z pléna vzešla poznámka, že k vozům Ford T firma údajně dovážela skla z Čech, údajně od České Lípy, přičemž byl předepsán na transport skel přesný tvar dřevěných beden, které pak Ford používal na konstrukci sedaček automobilů.

 

LEDEN 11.1.2017

Ing. Penížek připravil přednášku o mimořádných vozech bratrů Paul-Alberta  a Angela Buccialliových. Za svou konstrkční a obchodní kariéru vyrobili jen velmi málo kusů vozidel - nicméně konstrkčně velmi zajímavých svým pohonem předních kol. Jejich typové označení bylo TAV-1 až TAV-3 (traction avant). Mohutné vozy byly charakteristické velkými koly s helmovými blatníky a motory s velkým obsahem (např. Continental). Bratři se pokusili svůj projekt vozu prodat v Americe, což nakonec skončilo neúspěchem. Do současnosti se dochovalo zřejmě 6 vozů nebo chassis nebo jejich částí. Na závěr schůze jsme si udělali pár skupinových fotek.

 

PROSINEC 7.12. 2016

Členové převzali vánoční prémii, kterou je nástěnný kalendář pro rok 2017 s vozidly některých členů našeho klubu. Kalendář vznikl ve spolupráci se členy Rugbyového klubu Tatra Smíchov. Ing. Penížek držel přednášku o automobilce Ford a prvních letech její výroby. Účastníci schůze všemi hlasy (22 účastníků) schválili nové stanovy klubu, které se tak dostaly do souladu s novým Občanským zákoníkem. Zároveň byl schválen a potvrzen nový název klubu, který je nyní Tatra Veteran Car Club Praha z.s. (zájmové sdružení). Lednová schůze bude ve středu 11.1. 2017.

 

LISTOPAD 2.11.2016

Diskutovali jsme klubový Tatravýlet 2017. Členové nabízeli různá červnová data, nakonec vedení klubu rozhodlo, že výlet proběhne 10. a 11. června 2017. Na schůzi ing. P. Karas s manželkou Dankou promítli film z podzimní cesty svým modrým MGB přezdívaným Roland přes alpské průsmyky. Cílem cesty byl Klausenpass, kam se chtěli vypravit ještě s Mílou Urbanem. Cesta se vydařila, přestože oba cestovatele před odjezdem život skřípnul po zdravotní stránce. Dojeli úspěšně na vrchol průsmyku, kam v roce 1934 závodník Caraciola s Mercedesem vyjel za 15 minut průměrnou rychlostí 83km/hod. Na vrchol passu to bylo 1952m převýšení ve 136 zatáčkách, z toho v 57 vlásenkách. Dále na schůzi informoval ing.Penížek o mazání Tater 11-12-13 pístkovými čerpadly Bosch.

ŘÍJEN 5.10. 2016

Na schůzi jsme probrali své motoristické zážitky z uplynulého léta. Na přednášku ing. Penížka nedošlo, proběhne na listopadové schůzi.

ZÁŘÍ 7.9. 2016

Schůze nad pivem a jídlem se spontánní diskusí o zážitcích z léta a o plánech na září. Několik kolegů se chystá na Svatováclavskou jízdu pana Václava Joudala do Chlumčan, někdo pro změnu na sever, na Svatováclavskou jízdu v Mladé Boleslavi. Na příští schůzi přednese pan ing.Penížek informaci o vývoji mazání motorů.

 

ČERVEN 1.6.2016

Od 3. do 5. jsme ztrávili Tatrováckou dovolenou v Loubí a okolí - viz samostatná reportáž. Akce se opravdu vydařila, děkujeme kolegům, kteří se o to zasloužili.

KVĚTEN 4.5. 2016

Přednášku o aerodynamických modelech Tatry, především typech T 77, T77A, T 87 a T600 držel dle německé studie ing. Vl. Penížek. Předseda J.Klokočník přislíbil poslední kontrolu trasy Tatrováckého výletu plánovaného na termín 3.-5.6. do Holan. Bližší informace:

Pátek 3. 6. 2016

Příjezd do penzionu U Rychtářky v Loubí u Holan a ubytování účastníků

Teplá kuchyně k dispozici do 21:00, následně možnost studených chuťovek

 

Sobota 4. 6. 2016

Snídaně

9:00 odjezd směr Zákupy

10:00 prohlídka zámku v Zákupech

11:15 tovární muzeum v Zákupech

12:00 odjezd do Svojkova

12:30 oběd ve Svojkově v restauraci Zámeček

14:00 odjezd směr Nový Bor a dále Panská skála

14:30 prohlídka Panské skály

15:00 odjezd do Nového Oldřichova

15:30 prohlídka hasičského muzea v Novém Oldřichově

16:30 odjezd do penziónu v Loubí

Okolo 19:00 večeře, druhá večeře, rozhovory, diskuze, rozhovory, diskuze, ……………………………….

 

Neděle 5. 6. 2016

Snídaně a rozjezd dle chuti účastníků

 

DUBEN 6.4. 2016

Přednáška pana ing. Vl. Penížka o Alfě Romeo a Triumphu Dolomite. Ing. P. Karas s manželkou přinesli dvě nové zajímavé knihy: Zámek s vůní benzínu a Klenoty z kapoty. Pan J. Veitz promítal foto z lednové výstavy Retromobil v Paříži.
Klub plánuje sraz na víkend 3.-5.6. 2016, organizátoři navštívili pension v Holanech, kde mají být účastníci ubytováni, je zaplacena záloha. V penzionu je restaurace a take možnost promítání.

 

BŘEZEN 2.3. 2016

Přednáška pana ing. Vl. Penížka o automobilu Benz, r.v. 1896. Popis a jízda s tímto vozidlem dle odborných podkladů.

ÚNOR 3.2. 2016

 

LEDEN 13.1. 2016

Předseda Jan Klokočník vyhlásil "poptávku" po návrhu a organizaci našeho klubového výletu v červnu. Pokladník Pavel Hašek začal vybírat roční příspěvky :-(  Ing.Penížek přednesl informace o slavném závodů veteránů Londýn - Brighton, 98km dlouhé cestě vozů do roku výroby 1905 pořádané na počest zrušení tzv. praporkového zákona. Přednáška byla doplněna sadou fotografií kolegy veteránisty ze Švýcarska. Pokud dá autor svolení, nabídneme ty krásné fotografie zde i vám.

PROSINEC 2.12. 2015

Pavel Karas promítl krátké soukromé video o akci veteranistů ve Švýcarsku v roce 2005. Ing. Penížek nás seznámil s genezí loga značky Subaru, která předvedla první prototypy vozů v roce 1957 a od té doby se drží tradice pohonu 4 kol a používání plochých boxer motorů. Hvezdy v oválu v logu Subaru byly inspirovány seskupením hvězd ve hvězdokupě Plejád nebo též Kuřátek. Dále ing. Penížek informoval o historii značky ZF - Zahn Fabrik. Dnes známý výrobce nejrůznějších převodovek začínal jako výrobce ozubených kol ve Friedrichshaffenu u Bodamského jezera v roce 1915. Mezi zakladatele patřil i hrabě Graff von Zeppelin a Max Mag, který se specializoval na přesné obrábění, držel několik patentů a byl vyrobcem kvalitních obráběcích strojů.

 

LISTOPAD, 4.11. 2015

Ing. Penížek přednesl informaci o německém výrobci traktorů Lanz Bulldog. (Heinrich Lanz založil svoji továrnu v roce 1849 a už za 20 let vyráběl polní parní oračky a parní lokomobily. V roce 1912 rozšířil výrobu i o traktory, které pak nalezly velké uplatnění za první světové války v armádě. První Bulldogy se objevily v roce 1920, nejdříve formě samohybných motorů se žárovou hlavou. Motory spalovaly téměř "cokoli" - oleje, rybí tuk, nekvalitní naftu. Od roku 1926 už to byly regulérní traktory, které se v této podobě vyráběly až do 50.let. Vrtání měly např. 225mm a zdvih 200mm. Píst vážil přes 30kg. Firmu v 50. letech koupil John Deere. První traktory Lanz jsou dnes ceněné podobně jako např. sportovní vozy Porsche. Na závěr jsme si promítli fotografie z depa Zbraslav-Jíloviště a z akce Václava Joudala 28.9. v Chlumčanech.


ZÁŘÍ, 2.9. 2015

Navzájem jsme se informovali o účasti na různých akcích a někteří z nás zvažovali Zbraslav-Jíloviště 5.9. Promítli jsme si fotky z Veteranarény v Olomouci.

 

ČERVEN, 3.6.2015

Předseda Jan Klokočník navrhnul, že bychom jako klub mohli mít svoji klubovou samolepku. Jsou vítány návrhy od členů i přátel - profesionálů. Ing. Penížek pak krátce přednesl informaci o karosářské firmě Karmann Ghia založené již v roce 1901. Václav Čermák se synem připravují náš Tatrovácký výlet a informovali o podmínkách příjezdu do penzionu Kolomuty. Podrobně vše vysvětlí v individuálním mailu, který obdrží každý přihlášený účastník.

 

KVĚTEN, 6.5.2015

Ing. Penížek informoval o historii vozů CISITALIA 202D a D46 konstruktéra, fotbalisty, podnikatele a závodníka Pierra Dusia. Dále pozitivně recenzoval knihu o životě a tragické smrti Jiřího Kristiana Lobkowicze v Německu na dráze AVUS v květnu 1932. Dráha měla 2x9,5km souběžné vozovky a na koncích nejdříve vodorovné, později klopené zatáčky. Lobkowicz závodil na velmi silném, údajně méně vydařeném voze Bugatti typ 54 s pětilitrovým motorem. Již v prvním kole při pokusu o předjíždění se vůz několikrát převrátil a jezdce smrtelně zranil.

K tatrováckému výletu: zajištěno ubytování pro 26 osob, při větším zájmu můžeme expandovat do nedalekého penzionu. Náš penzion Kolomity nabízí ubytování mezi 300 až 550 Kč/os. Vozy budou ve dvoře pod uzavřením, penzion má společenskou místnost, kde lze posnídat. Příjezd je z Mladé Boleslavi ve směru na Dobrovice. Ubytování je rezervováno od pátku. Bližší program pro jednotlivé dny a hodiny oznámí organizátoři do příští schůze všem emailem.

 

DUBEN, 1.4. 2015

Kolega J.Veitz držel přednášku o historii a současnosti automobilového osvětlení a nechal kolovat různé typy dobových žárovek. Po té pohovořil o historii automobilových stěračů  ing. V.Penížek, který nechal kolovat první motorek stěrače Bosch z roku 1928 a hned další následující typ Bosch WN6. Nejstarší stěrač se vyznačoval velmi pomalým chodem a pohybem stírátka a jednoduchou vymožeností: po zatlačení na osu stírátka zevnitř kabiny se stírátko uvolnilo z mechanismu elektromotorku a dalo se s ním otáčet ručně - pro případ, že by se vybila baterie. Byl definitivně potvrzen termín společné tatrovácké akce na víkend 20.-21.6.15. Zatím to vypadá na ubytování přímo v Mladé Boleslavi. Na schůzi se na akci přihlásilo téměř 30 účastníků. Schůze se zůčastnil nový člen, ing. Bernas, který má po rodičích Tatru 54 z roku 1931.

BŘEZEN, schůze 4.3. 2015

Schůze proběhla bez předem připravené přednášky. Diskutovali jsme volně např. o uložení bílých čísel v depozitu, o plánovaném výletu Tatraklubu v červnu atp.

ÚNOR, schůze 4.2.2015

Přednášku držel ing. Penížek o německých reglerech Bosch. Doplnil ji též schematy různých systémů. Pak jsme diskutovali klubový tatrovácký výlet, termín byl potvrzen na víkend 20.-21. června. Hlavní organizátoři akce, otec a syn Čermákovi, informovali, že akci začínají směřovat do okolí Mladé Boleslavi a jednou z akcí výletu by mohla být návštěva Muzea Škoda.

 

LEDEN, schůze 7.1.2015

Na schůzi jsme diskutovali termín tatrováckého klubového výletu a rozhodli jsme termín posunout na víkend 20.-21.června. Akci připraví otec a syn Čermákovi. Slíbili, že najdou zajímavé místo blízko Prahy. (V předcházejícím týdnu jsou o víkendu tradiční akce, kterých se chce většina z nás také účastnit - například Klecanská rallye.) Promítli jsme si fotografie kolegů z výletu v Německu a Rakousku, film o akci V.Joudala v Chlumčanech a posléze jsme promítli i fotografie z akce v Soběšicích. Akce Brno - Soběšice byla velebena jako velmi dobře zorganizovaná a cílená na předválečná vozidla.

 

PROSINEC, schůze 3.12. 2014

Na schůzi jsme diskutovali rizika z blížících se úprav vyhlášky o provozování silničních vozidel a jejich dopadu na možnosti, jak uložit čísla do depozitu. Údajně hrozí, že již nebude možné dlouhodobé uložení bez technické a evidenční kontroly. K tématu se ještě vrátíme na dalších schůzích. Vítek Čermák informoval o speciální slevě, kterou by mohli členové získat na předplatné časopisu Veteran. Ing. Penížek přinesl na ukázku několik typů reglerů Bosch a Scintila, o kterých se chystá mluvit příště.

 

LISTOPAD, schůze 5.11.2014

Jan Veitz nechal kolovat fotografie z velmi povedené akce Václava Joudala 28.9.14 v Chlumčanech u Plzně. Ing. Penížek držel přednášku o italské firmě Maserati a obzvlášť o voze typu vybaveném 16V motorem (2 řady valců do V /25st/, kde měl každý blok vlastní kompresor, karburátor i magneto - každý blok měl svoji klikovou hřídel /propojení ozubeným kolem/, ale společnou olejovou vanu. Kompresní poměr byl 5,5:1, 305KS při 5000 ot za minutu a objemu motoru 1300ccm! Vůz s tímto motorem dosahoval rychlosti 250km/hod v roce 1929! Vyrobeny byly pouze 2 kusy. Na voze se objevily první závodní karburátory Weber. Dále padla informace o aktuálním vývoji 6V vzduchem chlazených motorů TATRA pro novou generaci nákladních vozů z Kopřivnice. Mají splňovat již EUR6. Proběhla též stručná informace o záměru Národního technického muzea zakoupit sbírku převážně nákladních vozů pana Jiřího Hlacha z Trhových Svinů.

 

ŘÍJEN, schůze 1.10. 2014

Ing.Penížek držel přednášku o replice Tatry 12 Targa Florio, o její komplikovanosti, odlišnosti konstrukce od sériových vozů a také o historické věrnosti, která je sporná, protože se nedochovaly původní výkresy vozů.

 

ZÁŘÍ, schůze 3.9.2014

V úvodu si členové klubu připomněli minutou ticha kolegu ing. Milana Beránka, který v srpnu zemřel. Byl špičkovým odborníkem Akademie věd a výborně orientovaným fandou Tatrovek.

Kolegové informovali o svých zážitcích v době letních prázdnin - například jsme se dozvěděli o výletu T52 sport kolegy Jiřího Veleby, který se rozhodl pokořit Grossglockner. Cestou tam mu shořelo relé, musel koupit novou baterii a na tu dojel zpět do Prahy. V klubu jsme přivítali na návštěvě Jana V. Kroužka z MG klubu - tím jsme si i připomněli, že několik našich členů má i tuto značku. Byla středa před víkendem, kdy se měli zúčastnit Ecce Homo kolegové Čermák, Klokočník a Hašek - uvidíme, s jakým zážitky se vrátí.

 

ČERVEN, schůze 4.6.2014

Diskutovali jsme poslední přípravy na klubový výlet, organizátoři rozdali cestovní mapu. Ing. Penížek krátce promluvil o firmě Mitsubishi, mj. také o jejím znaku a dále pak o principu desmodromického rozvodu. Jde o rozvod použitý již před II. světovou válkou mj. firmou Peugeot, ale systém byl opuštěn pro velkou technickou náročnost. Nyní se k němu projektanti vracejí, protože otáčky současných motorů dosahují i přes 10 tisíc otáček za minutu a v takové rychlosti již vratné pružiny nestíhají ventily uzavírat. Ing. Penížek na závěr pobavil svým příběhem s Jaguárem, který ho trápí dalším problémem - tentokrát protékajícím přívodem benzinu ke dvěma karburátorům. Vladimír se snaží sehnat měděný nebo mosazný T kus s vnitřním průměrem 6-8mm, z něhož chce rozvod udělat. Musí to stihnout, aby se mohl v pátek 6. června dostavit na klubový sraz!

 

KVĚTEN, schůze 7.5. 2014

Ing. Penížek krátce promluvil o historii značky Cadillac v Detroitu. Pan ing. V.Čermák vyprávěl své zážitky z Pražské revival rallye, které se zúčastnil se svým vozem Saab 96, 2 takt. Dostat se na takovou soutěž historických sportovních vozů vyžaduje hodně dobré osobní kontakty. Startovné bylo 3600,- za dvoudenní soutěž s ubytování v severních Čechách. Václav se synem Vítkem měli s vozem komplikace hned po startu, kdy začaly problémy s plněním motoru. Po dlouhém laborování objevili se synem, že to není čerpadlem, ale novým benzinovým filtrem, který měl malý průtok. Po opravě dojeli na Václavské náměstí, kde měli čekat na individuální start, a kde čekání proměnili za opravy tentokrát elektrické instalace. Když už nakonec vyjeli, podařilo se jim vyvařit vodu z chladiče a zajet si hodně oproti itineráři. Není proto asi divu, že nakonec skončili po prvním dnu odtaženi doma Yell. V závodu, který měl mít podle itineráře 540km, najeli i ti nejlepší nakonec i přes 600km.

Vzhledem k tomu, že na schůzi se několik členů omluvilo z účasti na zájezdu do Tullnu, vedení klubu zájezd zrušilo, protože se nepodařilo dosáhnout potřebného limitu 30 osob.

 

 

DUBEN, schůze 2.4.2014

Přednášku měl Ing. Penížek o původu a vývoji znaků firem Ford, Ferrari, Opel a Renault. Informaci o vozidle s prvním vstřikovacím motorem Gutbrod se přesunula na příště. Proběhla diskuse o našem klubovém výletu, organizátoři nakonec prozradí původně plánované překvapení a sdělí nám, kde přesně se sraz uskuteční. Někteří členové totiž chtějí přijet jen např. na jeden den, případně se někde připojit cestou. Detaily budou rozeslány členům mailem, a pak je umístíme i sem. Výlet do rakouského Tullnu na burzu se koná 24.5., odjezd bude v 5,30 ráno patrně ze stanice metra Opatov. Cena bude upřesněna, ale bude se pohybovat asi kolem 200,-Kč pro členy a kolem 300,-Kč pro nečleny.

 

BŘEZEN, schůze 6.3.2014

Na schůzi vystoupil předseda testační komise ing.V. Čermák s informací ze školení Federace klubů historických vozidel. Vysvětlil rozdíl mezi testací klubovou a krajskou, každoroční termíny povinných obnovování platnosti průkazů, podmínky získávání slev na pojistném apod. Všechny písemnosti vydané Federací k tomuto tématu zde uveřejníme nebo zde uvedeme na ně odkazy.

Na schůzi jsme si promítli krátký film natočený před 20 lety z výstavy k 60. výročí výroby prvního sériového proudnicového automobilu Tatra 77 (1934) v Kopřivnici. Výstava proběhla v prostorách Národního technického muzea a ve filmu byly zachyceny automobily, které již léta nebyly nikde k vidění, a o některých se ani netuší, kdo je dnes vlastní.

Klub plánuje na 24.5. (sobota) jednodenní výlet na burzu a výstavu historických vozidel do rakouského Tullnu. Přihlaste se na adresu předsedy klubu nebo i na adresu těchto stráněk. Je možné vzít s sebou i přátele, nečleny klubu.

Na příští schůzi bude mít přednášku pan ing.Penížek na téma firemních znaků Ferrari, Ford a Renault, dále představí automobil Gutbrod, první vůz se vstřikovacím motorem.

 

ÚNOR, schůze 5.2.14

Schůze Tatra klubu proběhla 5.2. 2014 tradičně v restauraci penzionu Akat na Smíchově od 18:00 hod. Přednášku měl pan Jan Veitz o automobilu Tatra 805. Předseda Klubu informoval o výroční schůzi federace veteran klubů, jejímiž jsme členy, a která se konala 25.1.2014. Náš Tatra klub se změnou zákona stává úředně spolkem a musí poslat do několika měsíců ke schválení své stanovy. Po rezignaci Fr. Peldřimovského na funkci předsedy naší testační komise se jejím novým předsedou stal ing Václav Čermák. Komisi doplní ještě Jiří Peldřimovský. Vedení našeho klubu informovalo, že na úrovni Federace padlo rozhodnutí o zmrazení vzniku dalších testačních komisí. Ukázalo se, že je již ustaveno neuvěřitelných 800 testačních komisařů. 1.března proběhne školení testačních komisařů, o výsledku se dozvíme na další schůzi. Stávající vedení klubu nabídlo svoji rezignaci, protože je "u vesla" již 6.rokem. Po všeobecném děkovném aplausu bylo stejné vedení klubu zvoleno na další funkční období 100% přítomných hlasů. Předsedou se opět stal Jan Klokočník, místopředsedou Jan Veitz a pokladníkem Pavel Hašek. Nové vedení navrhlo zorganizovat jednodenní výlet na některou z velkých jarních zahraničních akcí autobusem - např. do Tulnu, nebo do Berlína. Na příští schůzi bude upřesněno. Klub přivítal dva nové členy, jako členka se přihlásila naše dlouholetá příznivkyně a šikovná malířka našich aktivit Daniela (Danka) Karasová.

 

LEDEN , schůze 8.1. 2014

Přednášku měl ing.Penížek o historii značky Warburg. Promítli jsme si slovenský krátký film Kolesá šťastia o veteranistech na Slovensku, který zároveň připomínal osobnost velkého sběratele Pragovek pana Emila Příhodu, který se vloni dožil 80 let. Své muzeum oficiálně založil již v roce 1957.

PROSINEC, schůze 4.12.2013

Přednášku měl p.Bořivoj zábřeský o srazu Tatra v rakouském Altmünsteru, kterou doplnil vlastním filmem. Zajímavé byly záběry krásného místa konání - Gmundenu a záběry jízdy z kamery zafixované uvnitř vozu .

 

KVĚTEN, schůze 24.4.2013

Květnovou schůzi jsme posunuli na 24.1. ,aby nevyšla na státní svátek. Na schůzi přišel kolega Vítek Čermák s prvním výtiskem obnoveného časopisu Oldtimer, který je přímým pokračovatelem Oldtimeru Pro, vydávaného od roku 1993. Vítek nás požádal o přátelské recenze a doporučení dalším zájemcům, pokud budeme spokojeni. V nakladatelství má na starosti Obchod a administrativu. 7.-9. června se uskuteční klubová akce v Třemošnici u Čáslavi, mj. navštívíme i nedaleké muzeum zemědělské techniky. Ing. Jiří Holub měl přednášku o firmě a automobilech MORS, zkladateli Belgičanovi Augustu Morsovi a o pověstném distančním závodu Paříž-Madrid. Závod skončil již v Bordeaux pro množství smrtelných nehod na nezpevněných cestách počátku 20. století a pobouření místních obyvatel. Příští přednášku bude mít ing. Vl. Penížek o Ferdinandovi Porsche v době jeho působení u firmy Lohner.

BŘEZEN, schůze 6.3.2013

Přednášku měl Martin Pohořalý o tanku T72 a o svých zážitcích tankisty u jednotky v Holýšově u Plzně ještě v dobách socialismu.  Pan Peldřimovský informoval o dalších změnách v podmínkách registrace veteránů na veteránských značkách, o limitech, které pro naše vozy vyplynou z plánovaných ekologických zón ve velkých městech. Jednodenní zájezd na výstavu historických vozů a burzu do rakouského Tullnu má již velmi konkrétní obrysy, členové se na schůzi přihlašovali. Cena pro člena bude 150,- Kč, pro nečlena 250,- Kč + na místě vstupenka. K přihlášení můžete použít mailu těchto stránek.

ÚNOR, schůze 6.2. 2013

Setkání proběhlo bez našeho pokladníka, což většina z nás přijala jako příjemnou dočasnou úsporu ve své peněžence. Pan Peldřimovský informoval o podmínkách testací, poplatcích a dalších novinkách při přihlašování našich vozidel na veteránské doklady. Přednášku držel pan Zábřeský o Hansi Ledwinkovi. Její text se pokusíme získat a zde uveřejnit.

LEDEN, schůze 9.1. 2013

Schůze proběhla jen za menší než půměrné účasti - možná proto, že se začaly vybírat klubové příspěvky .  Předseda klubu J.Klokočník a pokladník P.Hašek přišli s návrhem zájezdu na výstavu veteránů a burzu dílů do rakouského Tullnu 25.5.2013. Zajímavou a opět precizně zpracovanou přednášku měl pan ing. Vl. Penížek o firmě Chrysler. Příští schůze bude 6.2. a přednášku si připraví pan Zábřeský o H. Ledwinkovi k výročí jeho narození.

PROSINEC, schůze 5.12.2012

Na schůzi jsme si promítli krátký film o Tatra srazu v Chlumčanech. Akce pořádaná kolegou Joudalem zaslouží velké ocenění - sjelo se tam mnoho moc pěkných vozů, téměř výlučně Tatra. Někteří z nás nyní mají v plánu se akce zúčastnit nebo se alespoň na ni jet podívat - koná se vždy na Václava, tedy 28. září. V roce 2012 to byl teprve 3. ročník a již tak úspěšný! Příští schůze bude atypicky až druhou středu v lednu - tj.9.ledna 2013 v restauraci hotelu Akát na Smíchově!!! Přednášku bude držet ing. Vl. Penížek o automobilce Chevrolet.

LISTOPAD, schůze 7.11.2012

Tomáš Veitz měl přednášku o svém pobytu na Novém Zélandu, kde navštívil i motoristická muzea. Slíbil dát přednášku na papír a přidat fotky - pošle nám ji na klubové strány k uveřejnění. Do klubu přišel nový člen ing.J.Bernas s velmi vitální maminkou, která přinesla ukázat staré fotografie jejich rodinné Tatry54, kterou si pořídil ve 30. letech její tatínek. Redaktor zaznamenal její vyprávění a jednou tu o tom bude článek.

ŘÍJEN, schůze 3.10. 2012

Proběhla ohlášená a velice dobře připravená přednáška motoristického novináře, kolegy Zdeňka Vacka, o historii automobilů Franklin, která byla doplněna množstvím fotografií. Firma vyráběla v letech 1902 - 1934 automobily se vzduchem chlazenými motory.2. Informoval nás pan Zábřeský o své cestě s Tatrou 57B na sraz do Francie. O zajímavostech a problémech na tomto výletu.3.Krátce jsme informovali členy o naší účasti na Ecce Homo, bohužel opět bez Tater, což bychom chtěli příští rok, pokud to půjde, napravit .4. Stanovili jsme termín klubového srazu na druhý víkend v červnu, tj. 8.-9. 6. 2013. Termín byl vyhlášen včas, aby se každý, kdobude mít o účast zájem, mohl připravit . Místo a program bude včas sdělen.

ZÁŘÍ, schůze 5.9.2012

1/ Diskutovány možnosti příštího klubového srazu na jaře 2013. Ing.J.Holub navrhnul navštívit Zemědělské muzeum v Čáslavi,  kde se nabízí množství historické zemědělské techniky - traktory, oračky, stabilní motory. Vše je předváděné na velkém prostoru a ubytování je v místě. Při té příležitosti všichni účastníci letošního klubového srazu v Hubenově pochválili jeho náplň i ubytování. Poděkovali bratrům Holubům za přípravu soutěží, např. v poznávání předmětů a za tzv. Penížkovy sloupky, což byly branky, mezi které soutěžící musel bez dotyku vjet. Ing.Penížek o tom pak vyprávěl historku, jak "pojem vznikl" - když se chtěl před mnoha lety předvést před pěknou sestřenicí kolegy Valšuby a vjel mezi soutěžní sloupky tak nešikovně, že shodil oba najednou. 2/Jan Klokočník vyprávěl o svém novém přírůstku do sbírky, o koupi Tatry 75 kabriolet od pána, který ji uchovával v kůlně na jižní Moravě  po více než 25 let tak, že cesta k ní i celá zahrada zarostla hustými keři. S partou kolegů musel nejdříve vysekat, vykácet a křovinořezy upravit 140metrů cesty k silnici. Vůz sám je velmi zachovalý, protože kůlna dobře provětrávala. Například nafoukli kola a ta držela! Motor však nejde protočit. Jde o starší model T75, kde se kapota zdvihá jen uprostřed a záď je krátká, zachovány jsou všechny přístroje i kožené čalounění. Renovace nebude snadná, ale tento vůz si to určitě zaslouží. Nicméně je to důkaz, že dosud můžete zažít pohádku o veteránu schovanému desítky let někde pod senem... 3/Plán přednášek klubu: v říjnu pan Zdeněk Vacek pohovoří o "americe" Franklin, která je pro nás zajímavá mj. tím, že byla vzduchem chlazená, vyrobeno bylo 50 tisíc kusů. V listopadu promítne Tomáš Veitz fotky ze své cesty na Nový Zéland a do Japonska. 4/Předseda J.Klokočník poskytl fotografie z klubového zájezdu do Drážďan - zde.

ČERVEN, schůze 6.6. 2012

Předneseny informace o klubovém srazu v Hubenově , info o programu.Příjezd v pátek večer do kempu Hubenov, večeře bude připravena. V sobotu návštěva Svaté hory v Příbrami, oběd ve městě a dále návštěva hornického muzea. Večer bude připravená večeře v kempu a soutěže , které opět uspořádají bratři Holubové.Účastníci si hradí ubytování ,péteční večeři ,oběd a snídaně.Členové odsouhlasili uhrazení vstupů a sobotní večeři z klubové pokladny.Dalším bodem byla velice zajímavá přednáška pana ing. Penížka o historii vozu Tatra 12, Targa Florio.Přednáška byla opět precizně připravena a přednesena. Viděli jsme zajímavé dobové fotografie a přednášející nám přečetl i zajímavý článek z časopisu Auto o průběhu závodu. (Máme souhlas text zde uveřejnit.) Ing. Penížek vysvětlil princip úprav motoru Targa Florio, princip nezávislého pérování přední nápravy, princip dodatečného mazání motoru ad. Přednášející nechal kolovat úchvatný asi tříkilový karburátor Zenith, jaký byl na stroji původně použit. Vypadá přibližně jako 3 karburátory 26ABC spojené dohromady.

KVĚTEN, schůze 2.5.2012

Zájezd do Německa, do Drážďan byl zrušen. Bylo potřeba 30 účastníků, ale našlo se jich jen 24. To náklady na velký autobus nepokryje. Pokusíme se o opakovanou nabídku na podzim tr. Členové klubu se v diskusi shodli, že muzeum stojí opravdu za to, navíc letos slaví 60 let a vstupné je jen 60 centů. V muzeu je výstava kompletní historie dopravy, čili i železnice, lodní dopravy, letecké dopravy ( např. je k vidění nosník shořelé vzducholodě Graff Zeppelin). Potvrzujeme kubový sraz! Klubový sraz se časově posunul na 8. až 10.6. na Slapy do Hubenovské zátoky, do mlýna, kde ubytování v chatičkách s příslušenstvím je po 250,-Kč/osobu. Kapacita až 4 osoby na chatičku. K dispozici je společenská místnost.  Příjezd v pátek 8.6. večer, odjezd 10.6. odpoledne. Předpokládáme, že si zaplatíme polopenzi – snídani + večeře. V sobotu navrhujeme výlet na Svatý kopeček u Příbrami, případně do muzea hornictví v Příbrami. Vedení klubu nyní navštíví místo srazu, objedná jídlo a projede trasu. Potvrďte svou účast co nejdříve! Ing.Penížek informoval o dotazech, které v období mezi schůzemi dostal. Jedním z nich byl dotaz majitele dvouválce, kterému neustále prosakoval olej z karterů kolem náhonu magnetky do tělesa žehličky. Pan Penížek vysvětlil, že olej by ven nepronikal, pokud by majitel měl dobře seřízený ventil odvětrání skříně motoru. Ta krásná mosazná polokoule není na parádu, ale uvnitř je ventil, který vypouští přetlak z karterů a umožňuje naopak nasátí vzduchu do karterů, když jdou písty do horní úvrati. Tento ventil je opatřen jemnou pružinkou. Ventil se musí seřídit tak, aby volně vypouštěl přetlak ven, ale aby vytvářel mírný odpor při nasávání vzduchu do karterů. Tím vznikne ve skříni mírný podtlak, který vede k tomu, že kolem uložení klikové hřídele i kolem náhonu magnetky je mazací olej nasáván zpět do skříně. Při nesprávném nastavení ventilu může být olej právě naopak ze skříně vytlačován ven. Velmi zajímavou přednášku o vývoji a historii slavného automobilu Tatra 111 držel ing. J. Holub.

DUBEN, schůze 4.4. 2012

Hlavním bodem byla přednáška MUDr. Ilji Chocholouše ze společnosti Meditrans ,která se zabývá transportem pacientů . Přednášku uvedl pan Penížek , který ji domluvil. Přestože se přeprava nemocných netýká činnosti našeho klubu, pak poslední případ pana doktora se týkal přepravy zraněného člena posádky kamionu Tatra, Petra Almášiho, člena týmu Aleše Lopraise, na letošním Dakaru v jihoamerickém Chille. Vyprávění se týkalo jak zážitků z Jižní Ameriky , tak informací ze zákulisí Dakaru. Dále schůze odsouhlasila zájezd do muzea dopravy v Drážďanech dne 12.5.2012. Stále hledáme účastníky, doposud se přihlásilo příliš málo účastníků, než aby se vyplatil velký autobus.  Pro náš klubový sraz na červen 15. - 17.6. hledáme optimální místo. Předseda Jan Klokočník byl požádán panem M. Pohořalým z klubu o zveřejnění pozvánky na sraz Tatra klubu Turnov: Jízda Železný Brod - Pomezní boudy - přes Polsko. Sraz 1.5. 2012 v Železném brodě u benzínové pumpy směrem na Harrachov. Bude se jednat o vyhlídkovou (kochací) jízdu.

BŘEZEN, schůze 7.3.2012

Host, kolega tatrovák, B.Zábřeský informoval o akci německých a rakouských tatrováků, kteří svůj sjezd letos uspořádají v ČR na zámku Zbiroh. Pozvánku na akci najdete zde. Předseda J.Klokočník bude hledat možnosti jednodenního výletu do Německa do soukromého muzea v Regensburgu, alternativou stále zůstává výlet do automobilového muzea v Drážďanech. Plánuje se předběžně na některou sobotu v dubnu. Souběžně klubové vedení pracuje na přípravě klubového srazu někdy v červnu. Hledá se objekt zhruba 50 km od Prahy. Na klubovou testaci se zatím přihlásila jen 2 vozidla. Vedení klubu vyzývá potenciální zájemce, aby se přihlásili co nejdříve! Pavel Karas informoval o příběhu francouzského veteranisty Luciena Loreillea (přezdívaného "papež francouzských veteranistů") , který např. v roce 1988 vedl rallye západních sběratelů přes ČSSR. Pan Loreille před časem zemřel a členové klubu mu věnovali tichou vzpomínku. Pavel Karas promítl přítomným prezentaci fotek z muzea bratří Schlumpfů. Dále přehrál audiozáznam z 80.let z rádia Hlas Ameriky, které celkem podrobně informovalo o cestě dvouválcových Tater na Aljašku (příběh pana Urbana a pana Valšuby).

ÚNOR 2012, schůze 1.2. 2012

Schůze Tatra klubu proběhla v mrazivou středu 1.2.2012, patrně čehož důsledkem byla menší účast členů. Přednášku držel ing. Vl. Penížek o motocyklech Megola. Byla to přednáška nadšená, vášnivá, obdivně zaujatá nesmírně originálními konstrukčními řešeními ing. Friedricha Cockerella, autora desítek především motoristických patentů. Stránky věnované těmto motocyklům můžete nalézt například zde a zde .  Pan ing.Penížek dále upozornil na výstavu v Národním muzeu, v budově bývalého Federálního shromáždění, s názvem Vynálezci a vynálezy . Kromě jiného jsou k vidění aerosaně Tatra, Wichtrleho přístroj na odlévání očních dioptrických kontaktních čoček sestavený z Merkuru a poháněný motorkem z gramofonu. Vystaven je i systém elektropohonu Sousedík, kterým byl vybaven ve 30.letech železniční expres Tatry Slovenská strela. Dne 28.1. se konalo každoroční setkání klubů sdružených pod Českým klubem historických vozidel, jehož jsme členy. Nás zastupoval pan Hašek a za testační komisi pan Peldřimovský,kteří nás informovali: 1/ Uvažuje se o hranici 30 let pro statut veterána, 2/U mladších veteránů by 1. převod mezi majiteli měl být zproštěn ekologického poplatku, 3/Testace vozů by měly dělat především, možná i jedině značkové kluby, u kterých se předpokládají lepší znalosti technických specifik typů značky, 4/ Za každou prvotestaci v klubu by měl klub dostat několik set Kč (asi 473,- Kč), 5/Mýtné pro historické náklaďáky a autobusy by mělo zůstat, 6/U veteránů (obecně všech automobilů), které nemusejí být vybaveny pásy, platí povinnost pro převoz dětí do 12 let jen v atestovaných zádržných systémech - sedačkách. To je v praxi neuskutečnitelné, protože atesty na staré vozy nelze provést a nelze tedy vystavit žádné certifikáty. Proto se zásadně nedoporučuje vozit ve veteránech děti do 12 let, protože při nehodě by její následky na dětech byly plně k tíži provozovatele vozidla a žádná pojistka majitele neochrání. 7/Povinnost mlhovek pro veterány zůstane - velmi pravděpodobně. Vyhláška by měla vyjít během jara 2012. Pan P. Hašek začal vybírat členský příspěvek 500 kč, pro penzisty 300 kč.

LEDEN 2012, schůze 4.1. 2012

Přednáška pana ing. V. Penížka se přesouvá pro nemoc na příští schůzi. Na schůzi probrány náměty na další klubový výlet (např. depozitář NTM v Čelakovicich, muzeum dopravy v Dráždanech a další). Předseda do příští schůze prověří detaily. Kolega Fr. Peldřimovský, předseda naší testační komise, informoval o plánu testování.Pan ing. P. Karas navrhnul promítnout na další schůzi film o muzeu bratří Schlumpfů v Mulhousích. S ohledem na délku přednášky p.Penížka , zvolíme možná jiný termín  Předseda to upřesní v pozvánce na schůzi.Padl dotaz ohledně webových stránek. Na původní adrese je třeba zvýraznit aktivní pole - proklik, přes který se dá rychle dostat na naše stránky. Údajně s tím jsou problémy. Předseda to prověří.

PROSINEC 2011, schůze 7.12.2011

Pan Jiří Černý promítal fotografie a vyprávěl příběh svého česko-amerického přítele Honzy Vobořila, který se zúčastnil v roce 2007 po sto letech opakovaného závodu Peking - Paříž se svou Lancií Thetou, 1916. Pan Černý o tom napsal pěkný článek, který si můžete přečíst zde . Pan Fr. Peldřimovský přinesl informace ze školení testovacích komisařů a doporučil členům klubu, aby již v příští sezóně využili možnosti, že klub bude mít vlastní testovací komisi. Všichni členové klubu dostanou do svých mailových schránek plné znění vyhlášky ministerstva dopravy o testování. (Zde dále technický kodex FIVA   a informace o podmínkách testování přednesená ing. Národou . ) Schůze byla informována o vyúčtování výletu do Německa do Zwikau a Augustusburgu, žádné námitky nebyly vzneseny. Na příští schůzi přednese ing. Vladimír Penížek poznámky k výletu do německých muzeí a rozebere technické řešení motocyklu Megola.

LISTOPAD 2011, schůze 2.11.2011

Pavel Karas nám připomněl osobnost našeho čestného člena Míly Urbana, který zemřel právě před rokem, v říjnu 2010. O necelý rok později zemřela i jeho manželka. Promítli jsme si dva filmy: Tatry na Aljašce a Tatry v Údolí smrti (čst 1980), který se za socialismu v TV nevysílal. Ing. V. Penížek vylíčil své trampoty s 12V Jaguárem, kterého převážel mimo Prahu a několikrát ho při tom zklamal karburátor – nehledě na to, že karburátor vymontovat je kaskadérský kousek. Ing. Penížek navázal pak svým objevem, který udělal jako cimrmanolog. Penížkovo badatelství se soustředilo na Cimrmana a dopravní prostředky. Ukázalo se, že mistrova empatická povaha se naplno projevila, když si všiml velké práce, kterou naše motory musejí vynaložit zvláště v kopcích. Cimrman proto zkonstruoval 5dobý motor, kdy 5. takt byl odpočinkový. Badatel Penížek má k tématu zpracovánu přednášku naprosto zásadního významu! Bohužel brněnský vydavatel nechvalně známého plátku pro motoristy získal vydavatelská práva na přednášku přednostně (Motorjournal), a tak se naši členové budou muset v budoucnu spokojit jen s přetiskem. Na 26.11.2011 plánuje náš klub výlet do německého Zwickau do muzea firmy Horch a do Augustusburgu do muzea motocyklů. Vstupné vždy 3,- EURO. Půjde o jednodenní zájezd a vzhledem k tomu, že máme k dispozici velký autobus, může nás být až 50. Proto můžete pozvat k účasti i své přátele a rodinné příslušníky. Svůj zájem co nejdříve potvrďte na mailovou adresu klubu. Cena pro členy by byla 50,- Kč, pro ostatní 200,- Kč. V prosinci by naši schůzi 2.12. měl navštívit Jiří Černý, který bude mít přednášku s projekcí o závodu Peking-Paříž.

ŘÍJEN 2011, schůze 5.10.

Vyslechli jsme si přednášku ing. J. Holuba o typech vozů firmy Autounion (DKW, Audi, Horch, Wanderer). Na schůzi již byla distribuována trička našeho klubu s grafikou klubu na výšivce.

ZÁŘÍ 2011, schůze 7.9. 2011

1/Hlavním tématem po prázdninové přestávce byly zážitky našich členů z letních veteránských srazů. Čermákovi (jako obyvkle  ) zvítězili na Klecanské rallye s Tatrou 12 a dále byli druzí v Klánovicích - také s Tatrou 12. 2/ Pan ing. Penížek vyprávěl barvitě svůj příběh o krásných, nespolehlivých Jaguarech. 3/ Bratři Holubové referovali o tradičním setkání v rakouském Megdorfu, kterého se opět zúčastnili. 4/ Pan ing. Penížek dále informoval o velice zdařilé akci Řemeny a loukotě v Jičíně, kterého se zůčastnila jen opravdu stará vozidla, velmi často dovezená do Česka až v posledních letech. 5/ Na listopad bychom chtěli připravit jednodenní zájezd do muzea v německém Zschopau - vozidla Horch. 6/Příští přednášku bude mít pan ing. Holub o firmě Auto Union.

ČERVEN 2011, schůze 1.6. 2011

1/ Znovu byl diskutován program společného výletu do Pukňova 17.-18- 19.6. 2011. Pokud někdo má zájem přijet již v pátek, je třeba, aby to co nejdříve nahlásil vedení klubu, aby mu byl rezervován pokoj. Přijet by měl do 22. hodiny. Plánuje se, že od pensionu bude v sobotu 18.6. odjezd v 10 hodin na zámek Orlík. Pak je v plánu společný oběd a výlet lodí z Orlíku na Zvíkov. Náš Tatra Club zaplatí z klubového rozpočtu vstupné na Orlík i na Zvíkov, projížďku lodí + sadu kvalitních špekáčků na opékání  . Zatím se přihlásilo 17 lidí a 8 automobilů. V rámci večerního programu se budou promítat fotky z výletu na Retro Classic do Stuttgartu. 2/ Ing. J.Holub se omluvil, z rodinných důvodů se nemohl zúčastnit a udělat plánovanou přednášku.  3/Navštívil nás pán z ulice, který se dozvěděl o našem klubu, aby se poradil o automobilu, který má léta v někde ve stodole. Podle jediné černobílé fotografie staré cca 30 let jsme se všichni shodli, že patrně jde o podvozek Tatry12 s karoserií T57. K vozu dokonce existuje velký techničák (neustřižený) a bílá čísla jsou snad v depozitu. Pán uvažuje o prodeji. Možná příště přijde s více fotografiemi.

KVĚTEN 2011, schůze 4.5. 2011

1. Diskutovali jsme další informace o výletu na Orlík 18. a 19.6. 2011. Ubytování by bylo v obci Pukňov, 70km od Prahy. Plánovaný hotýlek nabízí ubytování za 200,- Kč na osobu, jídla jsou kolem 100,-Kč. Na Orlík je to 7-8km, předběžně je přislíbeno, že pokud na zámek budou mířit skutečné veterány, budou moci dojet až k zámku a parkovat tam. Z Orlíku by bylo možné zorganizovat výlet na Zvíkov lodí. Zvažujeme možnost navštívit přehradu a elektrárnu, organizátoři se spojí s ČEZ. Uvažuje se, že na zpáteční cestě by účastníci mohli navštívit hornické muzeum v Příbrami. Příští schůze je 1.6. 2011 a na ní by měly být předány závazné přihlášky. 2.Ing.Vladimír Penížek vystoupil s přednáškou na téma Elektromobily včera,dnes a zítra. Pan Penížek začal objevem elektrického článku A.Voltou a přehledem motoristických koncepcí na počátku 20.století (pára, benzin,elektřina). Následovaly informace o vynálezu F.Porsche, který umístil elektromotor do náboje kola. Přednášející ukázal na fotografiích elektromobily Františka Křižíka. Dále se věnoval souboji stejnosměrného a střídavého proudu a úloze Nikoly Tesly, který výhody střídavého proudu prosadil proti jeho zdravotním rizikům - Tesla zkonstruoval první "elektrické křeslo" i třífázový motor. Pokud se nám podaří přednášku pana ing. Penížka získat a zpracovat, nabídneme vám ji na našem WEBu. (zapsal kva)

DUBEN 2011, schůze 6.4. 2011

1. Zhodnotili jsme náš zájezd na Retro classic, a na další schůzi chceme promítat  fotky z této akce. 2. Pan Beránek připravil zajímavou přednášku o mechanických tzv. hodinkových tachometrech.3. Testační komise informovala o své pracovní schůzi dne 5.4.2011. Další informace sepíše předseda komise Ivo Procházka   a budou uvedeny na našich stránkách. 4. Předběžně jsme rezervovali Rekreační zařízení Pukňov na Orlíku, kde bychom rádi uspořádali náš červnový klubový sraz.5. Pan Jiří Peldřimovský podal bližší informace ohledně avizované akce: výletu na Karlštejn.6. Příští program: přednáška p. Penížka  Elektromobil včera dnes a zítra.(zapsal Jan Klokočník)

BŘEZEN 2011, schůze 2.3.2011

Pan Veitz vyzval členy kteří se podíleli na vytvoření titulní strany web-stránek a domény aby předali panu Kvasničkovi hesla pro vstup k vytvoření propojení na jeho web-stránky.  Pan Hašek informoval o zájezdu na Retro Clasic ve Stuttgartu. Detaily budou ještě  znovu poslány účastníkům e-mailem.   Pan Veitz požádal členy k podepsání souhlasu ke zveřejnění vlastníků aut a e-mail adres  na web-stránkách. Seznam členů k podpisu koloval. Známý vypravěč pan Penížek oživil schůzi historkou – jak myš chtěla odcizit ovládací ručku hledáčku Zeiss. Pan Holub přednesl zajímavou přednášku o motocyklech PUCH  s řešením motoru dvoupístového jednoválce a upozornil na další originální technická řešení tohoto výrobce. Předběžně byl vyhlášen termín na sraz členů klubu  a to na 3. týden v červnu 2011.  (zapsal Pavel Karas)

ÚNOR 2011 Schůze 2.2. 2011

Předseda klubu Jan Klokočník informoval o setkání Veteran Car Clubů České republiky 29.ledna 2011 v hotelu Pramen v Kyjích. Nyní je v ČR evidováno 69 klubů VCC. Střešní organizace má v plánu vytvořeních vlastních WEBových stránek k informování  klubů. V současné době je v klubech evidováno téměř 1000 testačních komisařů. Uvažuje se o návrhu, aby testovaná historická vozidla byla zproštěna placení EKO poplatků při převodu mezi majiteli. Diskutovaly se však i negativní momenty, kdy malé "rodinné" kluby nabízejí svého testačního komisaře, který je za poplatek někdy schopen schválit na veteránská čísla i vozy, které by při spravedlivém přístupu neměly projít. Vedení klubů doporučilo, abychom podpořili mezinárodní Den historických vozidel, který letos vychází na neděli 12. června. Měli bychom uspoř