Chvalská tvrz17

Chlumčany16

Rozmyslete se, jestli renovovat veterána sám

Renovace vozidel Tatra skýtá mnoho úskalí, ale pečlivá práce přináší své výsledky. Než se do celého procesu pustíte, je třeba si uvědomit, že se jedná o běh na dlouhou trať s mnoha překážkami, které se navíc objevují opakovaně. A s jakými problémy se při renovaci veteránů potkáte nejčastěji?

Neodborné odstranění koroze

Koroze je skutečným nepřítelem každého veterána. Na špatně ošetřeném místě se může s poměrně velkou pravděpodobností objevit koroze znovu, a to i pod novou, zdánlivě dokonalou vrstvou laku. Neodborné odstranění koroze představuje ještě větší problém v případě více namáhaných a také složitěji tvarovaných částí karosérie. Koroze se navíc poměrně rychle rozšiřuje, takže pro její odstranění je nutný neodkladný zásah.

Zteření pryžových a gumových částí vozidla

Omezenou životností se vyznačují gumové a pryžové prvky na renovovaném vozidle, neboť jsou velmi náchylné ke zteření, popraskání apod. Zatékání vody do některých míst bohužel následně ještě více „napomáhá“ korozi některých částí, zejména prahů. Špatné těsnění dveří tak nejen ohrožuje životnost automobilu, ale rovněž snižuje uživatelský komfort. Tyto problémy se většinou týkají i vnitřních gumových částí. Ty sice nejsou vystaveny dešti, ale slunce a vysoké teploty si k nim cestu přece jenom najdou, takže vyblednutí a zteření je i v tomto případě pouze otázkou času.

Špatný stav motoru a dalších důležitých součástí

Pohled do motoru nového vozu a starého veterána snad už ani nemůže být odlišnější! U starších motorů jsou problémem nejen méně odolné materiály, ale většinou také celková konstrukce, na jejíchž jednotlivých částech se i menší opotřebení projevuje s téměř železnou pravidelností. Renovace veterána neznamená jen výměnu poškozených dílů a péči o jeho pěkný vzhled. Je to nikdy nekončící práce pod kapotou, neboť právě stav motoru bývá největším kamenem úrazu.

Zdlouhavé a komplikované obstarávání náhradních dílu

Zdá se vám, že burzy a internetové obchody jsou plné nečekaně levných náhradních dílů nutných pro opravu motoru, výměnu rozvodů a podobně? Pak vězte, že se rozhodně nevyplatí vybírat náhradní díly pro veterány Tatra pouze na základě ceny. Podezřele levné a neověřené náhradní díly vás totiž ve výsledku mohou vyjít pěkně draho!

I přes sebevětší opatrnost a pozornost při objednávání nového náhradního dílu vám můžete obdržet úplně špatný kus. Za tímto nedopatřením může stát špatný popis zboží v internetovém obchodě nebo na burze apod. Malý detail však může znamenat nesmírné komplikace. Stačí nevhodná velikost, jiné sériové číslo nebo další nepřesnosti a celý proces hledání nového náhradního dílu začíná nanovo. Nehledě na to, že vrátit nevhodný náhradní díl také není zrovna příjemnou záležitostí.

 

 

Jestliže vás takové problémy od renovace veteránů neodradí a nechybí vám píle a trpělivost, jistě pro vás bude práce na veteránu Tatra příjemnou záležitostí. Pokud se však chcete co nejdříve těšit z precizního výsledku, je vhodnější svěřit veterána do péče specializované firmy, která obstará veškerou práci za vás.